Archive page

Volume: 2; Number: 2
Unaprjeđenje suradnje odjela gastroenterologije i Centra za rehabilitaciju od ovisnosti o drogama i alkoholu


https://doi.org/10.24141/2/2/2/8

Iva Ričko ; Emergency Department, Royal Berkshire NHS Foundation Trust, Reading, United Kingdom

PDF

Sažetak
Uvod. Potreba za razvijanjem projekta identificirana je tijekom rada s multidisciplinarnim timom na gastroenterološkom odjelu u bolnici Royal Berkshire u Engleskoj, gdje je bilo očito da se zdravstveni stručnjaci suočavaju s problemima pružanja kontinuirane rehabilitacije nakon otpuštanja pacijenata ovisnika o drogama i alkoholu iz bolnice.

Cilj. Postići da svi članovi tima: radni terapeuti, fizioterapeuti, medicinske sestre i terapeutski asistenti na gastroenterološkom odjelu bolnice budu sposobni uputiti pacijente u Centar za rehabilitaciju od ovisnosti o drogama i alkoholu u zajednici IRIS te tako poboljšati suradnju s IRIS-om.

Metode. Inicijalno istraživanje provedeno je na gastroenterološkom odjelu u bolnici Royal Berkshire u Engleskoj u razdoblju između listopada i prosinca 2017., dok je evaluacijsko istraživanje provedeno u razdoblju između veljače i ožujka 2017. na uzorku od 20 ispitanika. Podaci su prikupljeni s pomoću upitnika kreiranog u svrhu ispitivanja.

Rezultati. Nakon analize rezultata evaluacijskog istraživanja uočeno je da 85% ispitanika smatra da se komunikacija među službama poboljšala, dok je čak 65% ispitanika prisustvovalo radionicama i edukacijama koje je organizirao IRIS. Statistička značajnost (p<0,05) nije uočena kod upućivanja pacijenata u IRIS (p=0,055), vjerojatno zbog malog uzorka ispitanika.

Zaključak. Integracija timova ključna je kod primjene smjernica koje vode prema suradnji. Implementacija promjena temeljenih na poboljšanju komunikacije, organizaciji treninga i edukaciji te upućivanju pacijenata u rehabilitacijski centar u zajednici pridonijela je porastu kompetencija članova tima na odjelu.

Ključne riječi
rukovodstvo; fizioterapija; odjel gastroenterologije; centar za ovisnosti o drogama i alkoholu u zajednici