Archive page

Volume: 2; Number: 2
Nadomjesna terapija intravenoznim imunoglobulinima kod djece oboljele od primarne imunodeficijencije: sestrinske smjernice


https://doi.org/10.24141/2/2/2/7

Ana Marija Hošnjak ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Studij sestrinstva, Zagreb, Hrvatska

Snježana Čukljek ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Studij sestrinstva, Zagreb, Hrvatska

Sanja Ledinski Fičko ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Studij sestrinstva, Zagreb, Hrvatska

Martina Smrekar ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Studij sestrinstva, Zagreb, Hrvatska

Nikolina Veriga ; Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek, Odjel reanimacije i anestezije, Koprivnica, Hrvatska

Danijela Vrankić ; Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb, Hrvatska

Štefanija Kolačko ; Klinička bolnica "Sveti Duh", Zagreb, Hrvatska

PDF

Sažetak
Primarne imunodeficijencije stanja su koja odlikuje povećana osjetljivost organizma na infekcije zbog nedostataka jedne ili više komponenti imunološkog sustava. Imunoglobulini su normalni sastavni dijelovi ljudskog tijela s glavnom ulogom u imunološkoj obrani. Djeca koja boluju od primarne imunodeficijencije imaju ih malo ili ih uopće nemaju te kod njih cjeloživotna nadomjesna terapija imunoglobulina (IgG) predstavlja jedini učinkovit tretman kao zlatni standard u liječenju primarnih imunodeficijencija. Svrha je takve terapije prevencija akutnih infekcija te smanjenje komplikacija nastalih kao posljedica infekcije. Medicinska sestra sa svojim znanjem i kompetencijama neizostavna je spona u sigurnoj i kvalitetnoj primjeni imunoterapije, u pružanju neposredne psihičke potpore djetetu i cijeloj obitelji te je upravo ona primjenjuje u 90% slučajeva prema pisanoj odredbi liječnika.

Pregledom literature prikazane su spoznaje o percepciji medicinskih sestara u vezi s terapijom imunoglobulinima. Ovaj rad predstavlja smjernice medicinskim sestrama za skrb prije, tijekom i nakon primjene intravenskih imunoglobulina kod djece s primarnom bolešću imunodeficijencije.

Ključne riječi
primarne imunodeficijencije; nadomjesna terapija; medicinska sestra